Anatomie a fyziologie

Anatomie jater

  • Játra (latinsky hepar) jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla, jsou umístěna těsně pod bránicí, spíše na pravé straně.

  • Hmotnost: 1 – 2,5 kg (extrémní rozmezí).

  • Barva jater je hnědočervená, hmota jater je měkká na pohmat a poddajná, ale relativně křehká, takže při otřesech a nárazech dochází snadno k natržení tkáně, spojenému s masivním, životu ohrožujícím krvácením.

  • Dělí se na 4 jaterní laloky (lobi hepatis).

  • Vnitřní členění jater neodpovídá povrchovému členění na játrech. Dělí se na dvě hlavní části – levou – menší část (pars hepatis ministra) a pravou – větší část (pars hepatis dextra). Tyto dva laloky tvoří nesčetné jaterní lalůčky a uvnitř každého z nich lze spatřit malé cévy vyvedené do jaterní žíly.

  • Základní stavební jednotkou jater je jaterní buňka – hepatocyt, na styku dvou jaterních buněk je vždy žlučový kanálek.

  • V jaterní cirkulaci se uplatňují dvě hlavní složky:

  1. Složka funkční, s krví bohatou na látky, které se zpracovávají v játrech. Tuto krev přivádí vrátnicová žíla (vena portae). V krvi jsou obsaženy látky vstřebané ve střevě z potravy a jdoucí do jater ke zpracování. Vrátnicovou žilou se do jater dostává krev ze žaludku, tenkého a tlustého střeva, pankreatu, sleziny, a tak přitékají k jaterním buňkám všechny vstřebané živiny.

  2. Složka nutritivní, s tepennou, kyslíkem bohatou krví, kterou přivádí arteria hepatica propria.

  • Jaterní žíly, které opouštějí játra jsou zpravidla tři, dvě z pravého laloku a jedna z levého. Vstupují přímo do dolní duté žíly.

Fyziologie jater

  • Játra mají spoustu důležitých fukcí:

  1. metabolismus tuků - Metabolismus cholesterolu. Do jater přichází všechny produkty trávení tuků, a některé z nich se u využívají k výrobě různých životně důležitých tukových látek – zvláště cholesterolu. Je nezbytnou součástí při výstavbě a funkci různých, především nervových buněk. Zároveň je proslulejší jako jeden z viníků aterosklerózy a srdečních infarktů.

  2. metabolismus bílkovin -  Tvorba močoviny. Nežádoucí proteiny se tu rozkládají na jednotlivé aminokyseliny, a i ty jsou dále rozkládány. Při přeskupování bílkovin a jednotlivých aminokyselin v játrech vzniká i určité množství „volného“ dusíku, kterého není k ničemu zapotřebí. Proto se rychle přeměňuje na močovinu – hlavní odpadní produkt jater ve vztahu k proteinům.

  3. metabolismus glycidů - Tvoří glykogen z glukózy, fruktózy a galaktózy. Glukóza vstřebávaná ze střev se chemicky mění na zásobní glykogen, který se ukládá v samotných játrech i v jiných tkáních. Skladování a uvolňování cukrů

  4. další funkce - tvorba a vylučování žluči (ta je předávána vývodnými cestami do duodena), účastní se na přípravě činnosti některých steroidních hormonů, detoxikační funkce mnoha léků a jedů

 

 


Tvorba www stránek zdarma Webnode